Kun kaikista omenoista ehdin päästä eroon, astuivat jonosta seuraavina eteeni puolukat. Mihis niitä nyt sitten piilottaisi? Omenat maistuivat parhailta piirakassa ja smoothien joukossa, joten eikös näille marjoillekin käy samoin. ![]()
Tein tällä kertaa pohjan taikinasta notkeaa, jolloin siitä tuli todella täyteläinen. Käytin ohjeen perustana epävegaanista piirakkapohjan reseptiä, jossa käytetyn kananmunan korvasin vauvanruokasoseella. Käytin itse päärynäsosetta, mutta esim. omena- ja muut miedonmakuiset hedelmä- ja marjasoseet sopivat yhtä lailla käytettäviksi.Pohja:
- 1 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 dl intiaanisokeria
- 125 g päärynäsosetta (esim. vauvanruokapurkki)
- 1 tl etikkaa
- 2 dl täysjyväspelttijauhoja
- 1/2 dl luomuruisjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta- 1 dl kauramaitoaTäyte:- 3 dl puolukoita (itse käytin survosta)- 1/2 dl intiaanisokeria- 1 rkl perunajauhojaKoristeluun:- kookosjauhoja TAI tomusokeria
Sulata kookosöljy vesihauteessa ja vatkaa sokerin, päärynäsoseen ja etikan kanssa tasaiseksi seokseksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan ripeästi vuorotellen kauramaidon kanssa. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Sekoita täytteen ainekset keskenään sekaisin ja lusikoi täyte taikinan päälle. Kypsennä piirasta uunin keskitasolla 175 asteessa puolisen tuntia. ![]()
Koristele valmis piirakka jäähdyttyään esim. kookosjauhoilla tai tomusokerilla tai tarjoile suoraan lämpimänä vegaanisen vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
↧
October 11, 2013, 7:53 am
Vegaaninen puolukkamaito on perinteisen mustikkamaidon kaltainen, smoothientapainen kevyt aamu- tai välipalaherkku. Maistuu varmasti etenkin vispipuuron ystäville. Siis ainakin minulle :)Vegaaninen puolukkamaito: - 2 (jäädytettyä) banaania
- 2 dl puolukoita (kokonaisina tai survottuina)
(- reilu kourallinen silputtuja taateleita)
- 4 dl mantelimaitoa TAI kauramaitoaKaada kaikki ainekset suoraan blenderin kannuun. SUR RUR RUR ja valmista tuli!
↧
↧
October 20, 2013, 7:16 am
Tässä heti alkuun on pakko todeta, etten itse oikeastaan edes pidä pullasta. Hiivan maku on mielestäni aina ollut erityisen häiritsevä piirre leivonnaisissa. Kuitenkin muistan leiponeeni aikoinaan vielä vanhempien luona asuessani aivan syömäkelpoisia korvapuusteja. Taisin syödä silloin jopa useamman pullan yhdellä kerralla. Ja niin kävi nytkin! Vaikka tavalliset pikkupullat eivät houkuttelekaan, en pystynyt olemaan vastustamatta omenapuustia tai paria (okei, neljää... tai kuutta). Näiden korvapuustien oveluus onkin niiden mehevässä täytteessä. Kiepsautin puustien sisään nimittäin omenahilloa (tällä kertaa kaupan). Korvapuustien leipominenkin voi siis olla hyvä keino hankkiutua eroon niistä pakastimen pohjalle jo jämähtäneistä omenasoserasioista.
Omenakorvapuustit: - 25 g tuorehiivaa
- 2 1/2 dl kädenlämpöistä kauramaitoa tai vettä
- 1/2 tl ruususuolaa
-1 dl intiaanisokeria- 2/3 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)- 5-6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (luomu)
Lisäksi:
- paistonkestävää omenasosetta (luomua tai vähintään kotimaisista omenoista tehtyä)
- ceylon-kanelia (luomu)- intiaanisokeria - kauramaitoa Sulata hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Sulata kookosöjy vesihauteessa ja lisää se jauhojen kera taikinaan. Alusta taikinaa lisäten jauhoja vähitellen.Kohota taikinaa puolisen tuntia lämpimässä liinan alla.
Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Vaivaa taikinapaloista ilmakuplat pois ja kaulitse molemmat taikinat vuorotellen jauhoitetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä omenasosetta ohuelti taikinalevyn päälle jättäen reunat peittämättä. Ripottele omenasoseen päälle kanelia ja sokeria. Kieritä taikinalevy pituussuunnassa tiiviiksi rullaksi ja leikkaa kolmionmallisiksi paloiksi. Käännä jokainen pala pystyyn niin että kolmion kärki tulee ylimmäksi ja paina puusti tiiviisti kasaan. Kohota valmiiksi leivottuja puusteja pellillä liinan alla. Voitele pullat kauramaidolla ja ripottele niiden päälle intiaanisokeria vielä ennen kypsennystä. Paista pullia 215-asteisessa uunissa 8-10 minuutin ajan.
↧
October 23, 2013, 1:27 am
Uusien ravitsemussuositusten mukaan suomalaiset eivät tällä hetkellä syö riittävästi ruisleipää. Ruisleipä valmistetaan aina täysjyvärukiista ja se sisältää paljon kuituja ja proteiinia. Ruisleivissäkin on kuitenkin eroja. Vertaa vaikka huviksesi kaupassa käydessäsi eri ruisleipälaatujen ja -merkkien ainesosalistoja. Parhaimmillaan lista saattaa käsittää lähes kymmenen eri raaka-ainetta, jolloin niistä osa taatusti voidaan jo laskea lisäaineeksi.
Lisäaineetonta luomuruisleipää ei aina ole tarjolla kaikkialla. Jos joudut kauppareissullasi valitsemaan lisäaineettoman vehnähötön ja lisäaineilla kyllästetyn epäluomun ruisleivän välillä, suosittelisin ryhtymään leivän tekoon itse. Itse leivottu leipä on taatusti lisäaineetonta, jolloin tiedät mitä syöt ja pääset todennäköisesti jopa halvemmalla. Jos aikaa on rajoitetusti, kannattaa pitää esimerkiksi kerran parissa viikossa leipäpäivä ja leipoa leivät valmiiksi odottamaan; säilyttää vaikka sitten pakastimessa ja sulattaa aina tarvittaessa.
Uunituoretta leipää ei voita sitten mikään. Niin leivän maku kuin tuoksukin ovat monelle suomalaiselle korvaamattomia, eikä näin ollen suomalaista ruista kannata suotta päiten väheksyä, vaikka gluteeniton ruokavalio kuinka olisikin trendikästä. Sen sijaan kannastaa panostaa hyviin luomuruisjauhoihin. Valitettavasti ruis kuuluu niihin kasvikunnan tuotteisiin, jotka keräävät itseensä runsaasti torjunta-ainejäämiä. Valitse siis aina luomuruista ja teet palveluksen itsellesi ja ympäristöllesi.
Jauhopussin kyljessä oli tämänlainen ohje, jota olen käyttänyt jo useampaan otteeseen oikein maittavin tuloksin: Taikinajuuri:
- 5 dl vettä
- 4 dl ruisjauhoja (luomu)
- 30 g tuorehiivaa
Lisäksi:
- 2 tl ruususuolaa
- 1 rkl siirappia
- 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (luomu)
- 3 dl ruisjauhoja (luomu)Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää jauhot. Anna juuren kohota liinan alle peitettynä puolisen tuntia.
Lisää kohonneeseen juureen suola ja siirappi. Sekoita jauhot keskenään ja alusta taikinaan vähitellen. Ota valmiista taikinasta paloja pyörittele ne jauhoitetuin käsin palloiksi. Litistä taikina pallot littanoiksi jauhoitetulla alustalla ja aseta pellille kohoamaan. Pistele leipäsiin haarukalla reikiä ja anna kohota peitettynä vielä parisenkymmentä minuuttia. Voitele leipäset vedellä ennen kypsennystä. Paista leipiä 240-asteisessa uunissa 30 minuutin ajan.
↧
October 27, 2013, 12:42 pm
En ole vieläkään saanut selville sitä virallista Halloweenin juhlistamisajankohtaa, joten leivoin varmuuden vuoksi viime perjantaina "jotain oranssia" kuten teemaan kuuluu. Joku viitseliäämpi olisi ehkä jaksanut vielä väsätä tälle piiraalle hämähäkinseittikoristuksen vaikkapa suklaakastikkeesta, mutta minulle pelkkä oranssisuus riitti vallan hyvin. Ja varmuuden vuoksi pitää ensi viikonloppunakin ilmeisesti leipoa jotain oranssia - onneksi on kerrankin hyvä tekosyy!
Pohja:
- 2 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
- 1 1/2 dl ruisjauhoja
- 1 dl luomuperunajauhoja tai tapioca-tärkkelystä
- 1 tl ruususuolaa- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus ceylon-kanelia- 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- n. 1 dl vettä
Täyte:
- 1 kg luomukurpitsaa- 1/2 dl kauramaitoa
- 1 pkt pehmeää tofua
- 1- 2 dl intiaanisokeria (oman maun mukaan)
- ripaus ruususuolaa
- 1 1/2 tl ceylon-kanelia
- 1 tl neilikkaa- 1 tl inkivääriä
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 2 rkl luomuperunajauhoja tai tapioca-tärkkelystä
Pilko kurpitsa suuriksi lohkoiksi ja poista siemenrihmasto. Aseta kurpitsat uunin pellille ja paahda kypsiksi 200-asteisessa uunissa n. 25 minuutin ajan.* Irrota kurpitsalohkoista kuoret ja soseuta kurpitsa kauramaidon kera tasaiseksi. Lisää sekaan loput täytteen ainekset ja soseuta kaikki tasaiseksi soseeksi. Tarkista maku.
Valmista pohja sekoittamalla ensiksi kuivat ainekset keskenään. Nypi huoneenlämpöinen kookosöljy jauhoihin ja lisää viimeiseksi kylmää vettä sen verran, että taikinan koostumuksesta muodostuu kiinteä. Vuoraa taikinalla irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) pohjaa ja reunoja myöten. Lisää täyte ja kypsennä piirasta 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan.
* Voit myös kuoria kurpitsan etukäteen, pilkkoa pieniksi paloiksi, keittää kypsäksi desissä vettä ja sen jälkeen soseuttaa kurpitsapalat vesineen päivineen.
↧
↧
November 3, 2013, 8:24 am
![]() |
Hurjat kaksi yksilöä selvisivät kuvattaviksi saakka.. |
Kuten kuvastakin huomaa, tällä kertaa oranssisuus jäi pikemminkin abstraktille tasolle. Leivonnaisten koristelun suhteen en ole milloinkaan ollut kaikkein viitseliäimmästä päästä, vaan mielestäni leivonnainen on käytännössä valmis, kun se tulee uunista ulos. Viitseliäämmille siis taasen lisäysvinkki: oranssi tomusokerikuorrutus ei olisi hassumpi lisä, mikäli näitä aikoo joskus halloweenin kunniaksi leipoa. Muussa tapauksessa muffinit toimivat aivan hyvin sellaisenaan.Olen havainnut intiaanisokerin aivan ykköseksi muffineitten valmistuksessa. Intiaanisokeri tuo leivonnaisiin täysin ainutlaatuisen karamellisen maun. Lisäksi muffinin pinnasta tulee rapean rouskuva samalla kun sisus jää kuitenkin pehmeäksi. Itselläni on jo pitkään ollut kaapit pullollaan Masajon intiaanisokeria, jota olen käyttänyt lähes kaikissa makeissa leivonnaisissa. Intiaanisokeria voisi makunsa ja koostumuksensa (ja etenkin värinsä) puolesta verrata ennemmin fariinisokeriin kuin tavalliseen valkaistuun sokeriin. Maku on siirappimainen ja muuttuu etenkin leivonnassa helposti karamellimaiseksi. Vaikkei intiaanisokerikaan ole mikään terveystuote, käytän sitä silti paljon mieluummin kuin raffinoitua sokeria. Appelsiini-vaniljamuffinit: - 2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (luomu)
- 1 2/3 dl intiaanisokeria
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 tl ksantaanijauhetta
- 2 rkl perunajauhoja (luomu)
- 1 tl aitoa vaniljajauhetta (luomu)
- 2 1/2 rkl appelsiinin kuorta raastettuna (luomu)
- 1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)
- 1 tl etikkaa
- 1 1/2 dl kasvimaitoa (luomu)
Sekoita kuivat aineet ja appelsiiniraaste keskenään. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen öljy ja sekoita kuivien aineitten joukkoon niin, että seoksesta tulee murumainen. Sekoita etikka kasvimaidon sekaan ja lisää neste vähitellen taikinaan. Kääntele taikina nopeasti tasaiseksi ja vältä turhaa vatkaamista. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja kypsennä 175-asteessa n. 20-25 minuutin ajan. Tarkista kypsyys tikulla.
↧
November 29, 2013, 1:19 am
Meksikolainen ruoka on ollu itselleni aina todellinen viehätys. Vilkuilen aina innokkaana uusi Santa Maria -reseptivihkosia ja mietin, kuinka saisin muutettua reseptit vegaanin suuhun sopiviksi. Usein tämä tapahtuu korvaamalla liha tai kala tofulla, pavuilla tai linsseillä. Mausteista taas käytän vain niitä, joista itse pidän tai vaihdan tilalle muita mieluisia makuja. Usein meksikolaiset ruokani saattavat sekoittua intialaisen keittiön kanssa: idea Meksikosta, maut Intiasta.
Olen jo pidemmän aikaa haaveillut vegaanisista enchiladoista, mutta en ole vieläkään löytänyt sellaista lisäaineetonta, soijatonta ja herkullista kasvijuustoa, jota voisi käyttää tortillarullien kuorruttamiseen. Niinpä päädyin kuorruttamaan rullat tällä kertaa valkokastikkeella, aivan kuin gratiineitakin valmistaessani. Lopputulos oli todella maukas, eikä kaivannut juustoa sitten murustakaan.![]()
Enchiladat (8:lle):
Täyte:
- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)
- 1 sipuli
- suosikkimausteitasi; itse käytin: tuoretta inkivääriä ja valkosipulia sekä kuivattua korianteria, kurkumaa, cayenne-pippuria, sinapinsiemeniä ja juustokuminaa (luomu)
- 2-3 porkkanaa (luomu)
- 1 bataatti
(- 2 sellerinvartta) (luomu)
- 2 dl rikottuja ohrasuurimoita (luomu)
- 1 tlk tomaattimurskaa (vältä metallisia säilyketölkkejä)
- vettä
- ruususuolaa ja mustapippuria
Kuorrute:
- 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)
- 4 rkl spelttijauhoja (luomu)
- 5 dl kauramaitoa (luomu)
- 1/2 tl kurkumaa
- 1/4 tl valkopippuria
- ruususuolaa
Lisäksi:
- 8 tortillalevyä (esim. kikhernejauhoista valmistettuna)Täytettä varten: silppua sipuli ja valkosipuli, pese ja pilko kasvikset sekä raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia ja muita mausteita hetki öljyssä. Lisää joukkoon ohrasuurimot ja pilkotut kasvikset. Lisää sitten tomaattimurska ja vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia, kunnes ohra ja kasvikset ovat kypsyneet. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Valmista kuorrute kuumentamalla öljyä pannulla. Paista jauhoja kuumassa öljyssä muutama minuutti. Lisää maito koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia ja lisää lopuksi mausteet.
Levitä tortillalevylle kauhallinen täytettä, kääri rullaksi ja asettele rullat vieretysten uunivuokaan. Valuta kuorrute tasaisesti rullien päälle. Lämmitä uunissa 200-asteessa n. 10 minuutin ajan.
↧
December 1, 2013, 10:04 am
Äidilläni on ollut tapana valmistaa täytettyjä pullia, joita hän kutsuu pusuiksi. En tiedä ollenkaan, kuinka tunnettuja pusupullat ovat muitten leivonnaisten rinnalla mutten ainakaan muista, että missään muualla olisivat vastaan törmänneet. Äitini on aina käyttänyt pusujen täytteenä omenahilloa ja se onkin mielestäni ainoa oikea vaihtoehto pullien täytteeksi. Kaiken maailman radikaalit kokeilkoon muitakin hillomakuja, mutta voin vannoa, ettei omenahilloa parempaa täytettä löydy!
Spelttipullataikina:
- 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä TAI kasvimaitojuomaa
- 25 g tuorehiivaa
- ripaus ruususuolaa
- 1 dl intiaanisokeria
- 3/4 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna (luomu)
- 5-6 dl spelttijauhoja (luomu)
Lisäksi:
- omenahilloa (luomua tai vähintään kotimaisista omenoista valmistettua)- kauramaitoa
- intinaanisokeria ja ceylon-kaneliaValmista pullataikina liottamalla hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen (37°C). Lisää suola ja sokeri sekä puolet jauhoista. Sekoita joukkoon öljy ja lisää loput jauhot. Alusta taikina hyvin. Anna valmiin taikinan kohota puolisen tuntia. Jaa taikina kahdeksaan tai kymmeneen osaan, riippuen siitä minkäkokoisia pullia haluat tehdä. Pyörittele taikinapaloja ensin käsin ja kaulitse sitten soikionmuotoisiksi pieniksi levyiksi. Lusikoi levyn keskelle noin ruokalusikallinen omenahilloa. Voitele sen jälkeen levyn reunat vedellä ja paina reunat yhteen kiinni, aivan kuin tekisit pasteijoita. Voitele pullat kauramaidolla ja ripottele niiden pinnalle kanelisokeria. Kypsennä pullia 200-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan.![]() |
Intiaanisokerissa on se huono puoli, että se saa pullat aina näyttämään kuivilta ja palaneilta :/ |
↧
December 3, 2013, 1:47 am
Jihuu, minut on kutsuttu ensimmäistä kertaa mukaan ruokabloggareille järjestettyyn reseptikilpailuun!
Tämän kilpailun ideana on kehittää Jalotofun tofuista jouluisia kasvisruokareseptejä. Oma reseptini onkin muhinut päässäni jo ties kuinka kauan. Valmistin punajuuri-tofuvuokaa ensimmäisen kerran maustamattomasta tofusta ja se osoittautui oikein sopivaksi valinnaksi. Maustamaton tofu on Jalotofuista makunsa puolesta eniten juustonkaltainen. Tuolloin käytin myös vuoan viimeistelyyn murusteltuja hapankorppuja piparkakkujen sijaan, joten punajuurivuoastani tuli silloin jouluisen sijasta syksyinen.
![]() |
Syksyinen punajuurivuoka |
Nyt joulun edellä päätin kuitenkin kokeilla vielä toista versiota punajuurivuoasta ja käytin tähän lopulliseen versioon Jalotofun kylmäsavutofua. Kylmäsavu olikin nappivalinta! Mieto savun maku toi juuri mukavasti lisämakua punajuuren kylkeen. Erityisen jouluisen vivahteen vuokaan tekevät sen päälle murustetut piparkakut, mutta joulumausteita voi rohkeasti sekoittaa myös punajuurten joukkoon. Mielestäni punajuuri on joulupöydässä parhaimmillaan maustettuna ripauksella kanelia.Punajuuri-savutofuvuoka:- 1 kg punajuuria
- ruususuolaa
- 1 pkt kylmäsavu Jalotofua
- reilusti mustapippuria
- 1 tl valkosipulijauhetta- ripaus kanelia
- 2 dl kaurakermaa
- pari piparkakkuaKeitä pestyt punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (45-60 min). Valuta kypsät punajuuret ja kaada kattilaan niin kylmää vettä kuin hanasta irtoaa. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Murenna kylmäsavutofu punajuuriraasteen sekaan ja lisää mausteet. Lisää lopuksi kerma ja kääntele ainekset sekaisin. Kaada ainekset n. 2-3 litran vetoiseen uunivuokaa ja murustele vuoan pinnalle pari piparkakkua. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 minuutin ajan.
P.S. Jalotofun sivuilta löydät tuotetietojen lisäksi muitakin (jouluisia) tofureseptejä. Kantsii tutustua!
↧
↧
December 6, 2013, 4:00 am
Löysin ehkä maailman helpoimman ja herkullisimman vegaanisen taatelikakun ohjeen Voi Hyvin -lehden marraskuun numerosta. Jos vain saat lehden jostain käsiisi, kannattaa muutenkin tutustua ja tsekata ainakin ruokaosio - marraskuun lehdessä oltiin makumatkalla Pohjois-Afrikassa!Näin joulun tienoilla riittää yleensä leivottavaa ties kuinka monta eri sorttia. Tänä jouluna päätin jättää kuitenkin piparit, tortut ja pullat leipomatta ja keskittyä ainoastaan omiin lemppareihini eli kuivakakkuihin. Saas nähdä lipsunko tästä tavoitteestani kovinkin paljon, mutta ainakin kolme erilaista kuivakakkureseptiä olisi tarkoitus ehtiä vielä ennen aattoa testaamaan. ![]()
Taatelikakku:- 250 g taateleita
- 2 dl vettä
- 1 banaani
- 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä (luomu)
- 2 1/2 dl spelttijauhoja- 1 tl ruokasoodaaKuumenna vesi kattilassa ja keitä taateleita vedessä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Anna valmiin taatelisoseen jäähtyä. Lisää joukkoon banaani ja soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää öljy. Sekoita jauhot ja sooda keskenään ja kääntele jauhoseos ripeästi taikinaan. Voitele kakkuvuoka valmiiksi ja kumoa taikina vuokaan. Kypsennä taatelikakkua 175-asteisen uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
↧
December 10, 2013, 1:29 am
Ei mahda olla vaikea arvuutella, minkä ruokalajin korviketta reseptini tällä kertaa edustaa. Olen jo jonkin aikaa mietiskellyt, kuinka saisin vietyä arkiset (ja hieman tylsistyttävät) kikherneomeletit uudelle tasolle. Koin oivalluksen ensi kertaa siinä vaiheessa, kun ryhdyin valmistamaan omeletit uunissa. Pannulla paistettaessa omeletti tarraantui aina valurautapannun pohjaan kiinni, joten päätin käyttää hyväkseni uunin tasaista lämpöä; valmistetaanhan alkuperäiset farinatatkin uunissa. Vanhaa kasvisruokakeittokirjaa selaillessani silmääni osui munakasrullan ohje, jonka päätin saman tien toteuttaa kikherneomelettitaikinasta. Sain aikaan uunipellin kokoisen omeletin, jonka sisälle rullasin pinaatista ja aurinkokuivatuista tomaateista valmistetun suolaisen täytteen.
Kikhernepohja:
- 5 dl kikhernejauhoja
- mieluisia mausteita, kuten kurkumaa, sipuli- tai valkosipulijauhetta, paprikaa, chiliä, korianteria...
- 5 dl vettä
- ruususuolaa ja mustapippuria
Täyte:
- kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)
- 1 sipuli
- muutama valkosipulinkynsi
- aurinkokuivattuja tomaatteja (ei öljyssä)
- 200 g pakastepinaattia (luomu)
- 2 dl pakastekasvissuikaleita
- 1 dl kaurakermaa
- vuorisuolaa ja mustapippuria
- rosmariinia ja timjamia (luomu)
Sekoita mausteet kikhernejauhojen sekaan, lisää kylmä vesi ja vatkaa taikina tasaiseksi. Peitä syvä uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi öljyllä ohuelti. Levitä omelettitaikina pellille tasaisesti suorakaiteenmuotoiseksi levyksi ja kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 minuutin ajan. Vahdi, ettei pohja pääse kuivumaan liialti.
Valmista sillä välin täyte: Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Lisää silputut tomaatit, pakastepinaatti ja kasvissuikaleet ja paista kunnes pinaattikuutiot ovat sulaneet. Lisää kerma ja mausteet ja kiehauta seos. ![]()
Anna kikhernepohjan jäähtyä hetki, mutta irroita se leivinpaperista vielä lämpimänä ja käännä toisen leivinpaperiarkin päälle pohjapuoli ylöspäin. Levitä täyte tasaisesti levylle, mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Jätä reunoille pari senttiä tyhjää tilaa. Kääri levy leivinpaperin avulla tiukalle rullalle. Leikkaa valmiista rullasta sopivankokoisia annospaloja ja tarjoile samantien.
↧
December 12, 2013, 1:06 pm
Lyhyestä virsi kaunis...Leivitetyt naurispihvit (2-4:lle):- 2 isoa naurista
- 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä (luomu)
- 1/2 dl kokojyväspelttijauhoja TAI korppujauhoja (luomu)
- ruusuolaa ja mustapippuria
- 1 tl timjamia
- 1/2 tl ceylon-kanelia
- lisäksi esim. sipuli- tai valkosipulijauhetta, paprikaa ja cayenne-pippuriaKuori nauriit ja pilko 3-4 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kaada yhdelle lautaselle öljyä ja sekoita toisella lautasella loput aineksista. Kasta naurisviipaleet ensiksi molemmin puolin öljyssä ja sitten mauste-jauhoseoksessa. Asettele leivitetyt naurisviipaleet uunivuokaan vieretysten, osittain toisiinsa nojaten. Kaada loput öljystä ja ripottele ylimääräiset jauhot pihvien päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia.![]()
P.S. Voit valmistaa pihvejä myös muista juureksista. Kokeile esim. lanttua, kyssäkaalia tai punajuurta ja vaihtele mausteita mielesi mukaan.
↧
December 15, 2013, 1:04 pm
Tämän vuoden joulupöydän kunkkua ei ole vielä päätetty. Sen sijaan päätin jakaa viimevuotisen reseptin. Viime jouluna valitsin kinkunkorvikkeeksi kasvismurekkeen, jonka pääraaka-aineena toimivat kikherneet. Murekkeen mausteet pidin alkuperäisen reseptin mukaisesti vähemmän jouluisina, joten murkeketta voi valmistaa vuodenajasta riippumatta.
Kikhernemureke:
- 1 l keitettyjä kikherneitä
- 2 dl appelsiinimehua
- 1 dl tuoretta silputtua persiljaa
- 3/4 dl korppujauhoja tai kaurahiutaleita
- 2-4 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli + kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 tl vuorisuolaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 2 tl jauhettua korianteria
- 2 tl mustapippuria
- luomusitruunanmehua
- 2 rkl luomusoijakastiketta
- 3 rkl tomaattisosetta
Lisäksi:
- öljyä
- ruiskorppujauhoja
- appelsiinimehua
Muista liottaa kikherneitä yön yli, mikäli käytät kuivattuja herneitä. Keitä kikherneitä puhtaassa merisuolalla maustetussa vedessä. Kikherneet kypsyvät n. 45 minuutissa, mutta kannattaa samalla keittää tunnin ajan, niin herneet pehmenevät enemmän.
Soseuta herneet monitoimikoneessa appelsiinimehun kanssa. Lisää mehua vähitellen. Kikherneiden jauhaminen onnistuu myös tehokkaalla sauvasekoittimella, mutta varo silloin kuumentamasta laitetta liikaa. Lisää jauhettujen kikherneiden joukkoon korppujauhot sekä mausteet. Silppua sipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Sekoita paistettu sipuli kaikkien muiden ainesten kanssa sekaisin.
Kumoa mureketaikina öljyttyyn ja korppujauhotettuun vähintään 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Kypsennä 175 asteessa 45 minuuttia.Kostuta mureketta tarvittaessa appelsiininmehulla ennen tarjoilua.
Alkuperäinen resepti löytyy Kodin Kuvalehden sivuilta: http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/kikhernepatee
↧
↧
December 18, 2013, 12:47 pm
Lämpömittarilukemat eivät sitten vain millään tohdi pysytellä nollan alapuolella. Rupeaa jo kyllästyttämään tällainen ainainen syystalvi. Pakkasukolle vinkkinä, että joulu olisi kivempi valkoisena ja hiihtämäänkin olisi mukava päästä pitkästä aikaa... Niin kauan kuin ei sentään vielä hellettä pidä, tekee mieli lämmitellä jatkuvasti höyryävän kuumien pata- ja uuniruokien äärellä. Parhaiten kasvispataan saa lämmittävän säväyksen vuoden 2013 vihanneksella eli chilillä ja rapsakan (lue: äärettömän herkullisen) pinnan tietenkin taikinakuorella. Ja kun on uuniruoasta kyse, kannattaa aina tehdä kerralla isompia satseja, niin ei mene lämmöt harakoille. Tällä reseptillä valmistuu kaksi kasvispataa 2 litran vetoisiin vuokiin, yhteensä siis 4 litraa (!!!)
Kasvispata:
- kylmäpuristettua kookosöljyä- 1 iso sipuli
- 3 valkosipulinkynttä- 1 pienehkö bataatti
- 3 porkkanaa
- 1 pieni purjo
- 2-4 keskivahvaa chiliä- 1 tlk tomaattimurskaa- 1 tlk (3 rkl) tomaattipyrétä
- ruususuolaa ja mustapippuria
Taikinakuori:
- 125 g vegaanista perunasosejauhetta (esim. EuroShopper)
- 1 3/4 dl spelttijauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl ruususuolaa
- 1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 dl kylmää vettä
Kuumenna öljy isossa kattilassa ja kuullota sipulit öljyssä. Pilko kasvikset ja lisää kattilaan. Voit lisätä pataan myös muita kaapistasi löytyviä juureksia ja vihanneksia, esim. parsakaalia, paprikaa tai kurpitsaa. Lisää 2 dl vettä ja tomaattimurska. Anna kasvisten kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja lisää tomaattipyree ja mausteet. Anna kiehua, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsyneet.
Valmista kasvisten kiehuessa taikinakuori. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Nypi kookosöljy jauhoseoksen joukkoon, niin että saat aikaan murumaisen seoksen. Sekoita kylmä vesi ripeästi taikinan joukkoon ja pyörittele tästä litteä taikinapallo. Jätä taikina hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Jaa taikina kahteen osaa ja kaulitse taikinapallot pyöreiksi levyiksi leivinpaperin päällä.
Kauho valmis kasvispata kahteen 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Nosta taikina kasvispadan päälle ja painele reunat kiinni vuoan reunoihin. Pistele taikinakanteen reikiä haarukalla ja kypsennä patoja 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Ota uuni pois päältä ja anna kypsyä vielä 5 minuuttia. Anna patojen jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
↧
Omalla kohdallani kävi kerrankin niin, että joulu oli ähkytön. Osasin ensimmäistä kertaa elämässäni syödä kohtuudella huojuvan täysistä herkkupöydistä huolimatta ja ehdin jopa tuntea nälänkin aina ennen seuraavaa ateriaa. Koska uusi vuosikin sujui suhteellisen kevyissä merkeissä, olen taas täysin valmis syömään tuhtia kotiruokaa ja kausivihanneksia.
Kausivihanneksista puheen ollen, yksi tämän hetken lemppareistani on ruusukaali. Ruusukaali on paljon tavallista keräkaalia maukkaampi ja ulkonäöltään huomattavasti söpömpi kuin sukulaisensa. Ruusukaalien valmistus on äärettömän helppoa ja ne sopivat lisukkeeksi parhaiten kevyesti höyrytettynä tai pikaisesti keitettynä. Ruusukaalien maukas ja vitamiinipitoinen keitinliemi kannattaa ottaa aina talteen. Itse käytin sen tällä kertaa kaalien kaveriksi valmistamaani kastikkeeseen.
Ruusukaalit ja sinappi-kermakastike:
- 500 g ruusukaaleja
Ruskea kastike:
- 1/3 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (luomu)
- 1 sipuli
- 3 rkl spelttijauhoja (luomu)
- 2 rkl soijakastiketta (luomu)
- 5 dl ruusukaalien keitinvettä (tavallinen vesikin käy)
- ripaus ruususuolaa ja rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
- 1 dl kaurakermaa
- 1 rkl vegaanista sinappia
Höyrytä tai keitä ruusukaalit kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota silputtu sipuli. Lisää jauhot ja paista öljyssä parin minuutin ajan kauniin ruskeiksi. Lisää soijakastike ja vesi. Sekoita kastike tasaiseksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi joukkoon kaurakerma ja sinappi ja kiehauta kastike. Lisää ruusukaalit valmiiseen kastikkeeseen.
↧
Olen joskus aiemminkin tehnyt jouluna vastaavanlaista marinoitua munakoisoa. Tosin silloin kutsuin sitä vielä vegesilliksi. Vegesillin ohjeen löysin alunperin ruotsalaisen eläinoikeusjärjestön sivuilta mutta nyt en löytänyt sitä enää. Onneksi vegesillin voi valmistaa tavallisen joulusillin ohjeen avulla. Niin tein nytkin, sillä löysin nämä reseptit viimevuotisesta Kotivinkin joululehdestä. Välillä on mielestäni hauskaa kokeilla reseptien muuttamista vegaanisiksi. Näiden herkkujen osalta se kävi yllättävän helposti. Lisäksi pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan vegaanisen majoneesin valmistamista! Mikäli haluat saada munakoisot nopeasti marinoitumaan, voit käyttää myös valmista vegaanista majoneesia. Jätä silloin marinadista pois soijamaito ja öljy. Kiitokset saaristolaislimppuinnostuksesta taasen kuuluvat kummeilleni, joilta saimme tänä jouluna lahjaksi (ihkavegaanisen)saaristolaislimpun. Maistoin saaristolaisleipää tietääkseni ensimmäistä kertaa ja ihastuin maltaisaan makuun saman tien. Sitten halusinkin jo testata limppua myös omin avuin. Saaristolaislimpun maku paranee vanhetessaan ja säilyvyytensä ansiosta se sopii hyvin mukaan evääksi pitkällekin reissulle. Tällaiselle leivän vähäiskulutustaloudelle (ei liene oikea sana?) saaristolaislimppu sopii myös mainiosti, kun leipää ei tarvitse suotta pakastaa säilyvyyden takaamiseksi.
Marinoitu munakoiso (10-12 annosta):
- 1 munakoiso
- vettä ja ruususuolaa
Marinadi:
- 1/2 dl sinappia
- 2 rkl intiaanisokeria
- 1/2 dl soijamaitoa
- 1 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 1-2 rkl tuoretta tilliä
- ripaus valkopippuria
- 1/2 rkl omenaviinietikkaaKuori ja suikaloi munakoiso ohuiksi n. 1-2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kiehauta vesi kattilassa, lisää suola ja munakoisoviipaleet ja anna kiehua viiden minuutin ajan. Valuta viipaleet hyvin ja anna jäähtyä. Aloita marinadin valmistus majoneesista. Kaada soijamaito syvään kulhoon ja lisää öljy maidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Käytä tehosekoitinta tai sauvasekoitinta ja lisää öljy pienissä osissa. Sekoita loput ainekset valmiin majoneesin joukkoon ja kaada marinadi munakoisoviipaleitten päälle. Painele kaikki munakoisoviipaleet marinadin sekaan ja jätä marinoitumaan jääkaappiin vähintään yön ajaksi. ![]()
Limppu:
- 1/2 l appelsiinituoremehua
- 3/4 pkt tuorehiivaa
- 1 1/2 dl siirappia
- 1/2 rkl ruususuolaa
- 1 1/2 dl kaljamaltaita
- 1 1/2 dl kauraleseitä
- 1 1/2 dl ruisjauhoja
- 5 dl täysjyväspelttijauhoja
Lisäksi:
- 1/4 dl siirappia
- 3/4 dl vettäLämmitä mehu kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja liota appelsiinimehuun. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna taikina kohota 1 1/2 tuntia. Voitele 1 1/2 - 2 litran vetoinen pitkulainen uunivuoka. Kaavi taikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla 175 asteessa 1 1/2 tuntia. Sekoita sitten vesi ja siirappi keskenään, ota leipä uunista ja voitele päälipinta. Laita leipä vielä takaisin uuniin ja jatka paistamista puoli tuntia.
↧
January 10, 2014, 2:33 pm
Kuivakakku ei ole kovinkaan mairitteleva luokitus tälle herkulle. Maustekakku on saanut liikanimen "karamellinen" siitä syystä, että se maultaan todella muistuttaa suussa sulavaa toffeeta. Maku muodostuu miedonmakuisesta kylmäpuristetusta kookosöljystä ja tämän takuuvarmasta liittolaisesta - tummasta intiaanisokerista. Mausteet ovat jouluisia, mutta maustekakku sopii silti kahvipöytään vuodenajasta riippumatta. Etenkin suosittelen sitä juuri nyt, kun kaupoissa näkyvät olevan kaikki joulumausteet tarjouksessa!Suussa sulava maustekakku: - 2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä (pehmeää, muttei sulanutta)
- 2 dl intiaanisokeria
- 2 dl soijajogurttia
- 3 dl spelttijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 2 tl ceylon-kanelia
- 2 tl pomeranssia
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriäSekoita öljy ja sokeri keskenään. Vatkaa joukkoon soijajogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan nopeasti käännellen. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
↧
↧
January 15, 2014, 7:54 am
Pakko taas hehkuttaa Voi hyvin -lehteä. Aloitin lehden lukemisen viime vuonna, muistaakseni alkuvuodesta, ostamalla yhden irtonumeron. Sen jälkeen olen noutanut kaupasta jokaisen ilmestyneen numeron. Voi hyvin keskittyy hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti ja aihetta käsitellään monipuolisin näkökannoin. K-koksen lukijoita saattaisi kiinnostaa erityisesti lehden reseptiosio. Jokainen numero sisältää innostavia kasvisruokaohjeita, joista suurin osa on yleensä valmiiksi vegaaanisia tai helposti sellaisiksi muutettavissa.
Joulukuun lehdestä löytyi tällä kertaa vinkkejä kasvissyöjän joulupöytään. Joulu meni, mutta ohjeet kannattaa silti hyödyntää. Ruokalajit olivat kuitenkin (yksittäin valmistettuina) melko arkisia ja kaiken lisäksi kausivihanneksia hyödyntäviä. Erityisesti silmiini osui tämän keiton resepti, jota valmistin viime viikolla - suurin ennakko-odotuksin sekä valtavin suosionosoituksin. Keitto meni siis hyvin kaupaksi, erikoisista raaka-ainevalinnoista huolimatta! Keiton makua on hyvin vaikea kuvailla, mutta pääosin keitossa maistuvat kastanjat.Omena-kastanjakeitto (2:lle):- 250 g kastanjoita - kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 sipuli
- 1 hapan omena (luomu tai kotimainen)
- 1 sellerin varsi (luomu)
- 1 tl kuivattua timjamia tai pari oksaa tuoretta
- 5 dl kasvislientä
- loraus (n. 1/2 dl) kaurakermaa
(- vuorisuolaa ja mustapippuria) Tee kastanjoiden teräviin päihin ristiviillot. Keitä kastanjoita reilut 15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kuori kypsytetyt kastanjat sisempää kuorta myöten.
Silppua sipuli ja pilko omena ja selleri isohkoiksi paloiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia ja timjamia muutama minuutti. Lisää kasvisliemi ja kuoritut kastanjat ja anna keiton kiehua kymmenisen minuuttia.
Ota sen jälkeen kattila levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää loraus kermaa ja kiehauta keitto vielä kertaalleen. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Halutessasi voit vielä koristella keittoannokset karkeasti rouhituilla saksanpähkinöillä.
Alkuperäinen resepti: Voi hyvin -lehti 10/2013
↧
January 18, 2014, 9:27 am
Pikkupizzoista on iloa pitkäksi aikaa (jollei niitä sitten ahmi kerralla kaikkia)! Lisäksi ne sopivat tarjottavaksi erilaisiin noutopöytiin oli sitten kyseessä synttärit tai (kuten meillä) uudenvuoden brunssi. Pikkupizzoihin sopivat kaikenlaiset perinteiset pizzatäytteet, mutta itse käytin tällä kertaa hieman tulisempia täytteitä. Täytteissä on itsessään niin paljon makua, etteivät pizzat kaipaa edes kasvijuustoa päälleen.
Pizzapohjat (12-15):
- 15-20 g tuorehiivaa
- 2 dl vettä
- ripaus suolaa
- loraus oliiviöljyä
- n. 5 dl spelttijauhoja
Täyte:
- oliiviöljyä
- säilyke-pepperoneja
- marinoituja valkosipulinkynsiä yrttiliemessä
- Pirkka Arrabiata -pestoa (tai itse tehtyä vegaanista pestoa)
- tuoretta basilikaa
Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää ripaus suolaa ja sekoita jauhot taikinaan hyvin vaivaten. Lisää öljy taikinanteon loppuvaiheessa. Jätä taikina kohoamaan peitettynä n. tunnin ajaksi vedottomaan paikkaan, kuten mikroaaltouuniin tai lämpimän lieden läheisyyteen, jolloin taikina kohoaa nopeammin kaksinkertaiseksi. Jaa valmis taikina 12-15 osaan. Pyörittele taikinapaloja ensin käsin ja kaulitse sen jälkeen pieniksi pyöreiksi pizzapohjiksi.
Voitele valmiit pizzapohjat ohuelti oliiviöljyllä ja asettele täytteet pizzojen päälle. Kypsennä pizzoja 225-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan. Koristele kypsät pikkupizzat tuoreilla basilikan lehdillä.![]() |
Uudenvuoden brunssi |
↧
January 25, 2014, 2:47 am
![]() |
Kasvistorttu hapankaalilla ja soijajogurtilla |
Keksinpä vihdoin hankkiutua eroon pakkasen uumenissa värjötelleestä torttutaikinapaketista. Valmistaikinat eivät yleensäkään kuulu varastooni ja tämäkin jonain rämäpäisenä ostoksena oli sinne kummallisesti päätynyt. Taikinapohjat, minkälaiset tahansa ovat mielestäni aina parhaimpia itsetehtyinä. Useimmat kauppojen pakastetaikinoista sisältävät epämääräisten rasvasekoitusten lisäksi usein tuikitarpeettomia lisäaineita.
Itse en ole vielä lähtenyt kehittelemään vegaanista ja hiukkasen terveellisempää torttu- tai lehtitaikinareseptiä. Onneksi joku muu on sen kuitenkin ehtinyt hoitamaan puolestani. Keittiökameleontti -blogista löydät esimerkiksi gluteenittoman torttutaikinan ohjeen (ja useita muitakin mahtavia reseptejä), jonka saa helposti muokattua vegaaniseksi käyttämällä hunajan sijaan agave-siirappia. Toinen ohje löytyy Olgan kotona -blogista Kotivinkin sivustolta. Speltistä tehdyssä torttutaikinassa on käytetty voita ja se tietysti muokkautuu parhaiten kylmäpuristetulla kookosöljyllä korvattuna vegaanille sopivaksi.
Jos siis itse et kärsi pakastimeen eksyneistä kaupan torttutaikinoista, suosittelen testaamaan edellämainittuja reseptejä vegaanisina versioina. ![]()
Kasvispasteijat tai "kasvistortut" (10 kpl):
- 1 kg torttutaikinalevyjä
Täyte:
- kylmäpuristettua kookosöljyä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- pieni pala keräkaalia
- 1 sellerin varsi
- 1 dl tomaattimurskaa
- 1 tl timjamia
- loraus omenaviinietikkaa
- ruususuolaa ja mustapippuria
Erottele torttulevyt toisistaan ja anna niiden sulaa huoneenlämmössä. Valmista sillä välin pasteijatäyte. Kuumenna öljy pannulla. Silppua kasvikset sopiviksi ja kuullota öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja mausta timjamilla ja etikalla. Anna täytteet kypsyä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Jaa sulanneet torttulevyt kahteen osaan siten, että saat neliön mallisia torttupohjia. Lusikoi kullekin pohjalle sopivasti täytettä. Halutessasi voit myös kaulita taikinapaloja hieman, lisätä täytteen keskelle taikinalevyä ja painaa sen jälkeen taikinalevyn kulmat ristiin yhteen. Näin saat aikaan perinteisiä kolmionmallisia pasteijoita. Pasteijan reunat kannattaa kostuttaa vedellä ennen kiinnipainamista ja painelukohta kuvioida haarukan piikeillä.![]() |
Uuniin menossa... |
Pasteijat kypsyvät 225-asteisessa uunissa n. 15 minuutissa. ![]() |
...ja uunista tulossa. |
|
↧